
Nieznany walc Chopina odkryty w amerykańskiej bibliotece
29 października 2024, 08:14Z zbiorach nowojorskiego The Morgan Library & Museum znaleziono nieznany dotychczas walc Fryderyka Chopina. Jego odkrywca, kurator Robinson McClellan przypomina, że poprzedniego odkrycia nieznanego dzieła polskiego kompozytora dokonano w latach 30. XX wieku, minęło zatem około 90 lat.

Niezbadane tajemnice wody
19 czerwca 2010, 09:25Woda to kapryśna substancja, która nie ogranicza się do trzech kardynalnych stanów skupienia, ale posiada, według naukowców, aż piętnaście faz. W szczególnych warunkach niskich temperatur woda potrafi też tworzyć stan, który nie jest ani cieczą, ani lodem.

Hydrożel pomaga odzyskać kontrolę oddechu po urazie rdzenia
13 czerwca 2018, 07:23Amerykańscy naukowcy stworzyli hydrożel, który w przypadku zwierząt pomaga odzyskać kontrolę nad oddechem po urazie rdzenia kręgowego. Eliminuje to konieczność wentylacji mechanicznej.

Bez makrofagów ani rusz
21 maja 2013, 12:50Kluczem do regeneracji utraconych części ciała przez ambystomę meksykańską jest układ odpornościowy. Gdy naukowcy z Monash University usuwali z organizmu płazów makrofagi, zdolność odtwarzania kończyny zanikała i zamiast tego rozwijała się tkanka bliznowata.

Przodek człowieka był wegetarianinem?
20 stycznia 2025, 11:30Przodek człowieka, żyjący 3,5 miliona lat temu australopitek, był wegetarianinem. Do takich wniosków doszli naukowcy z Instytutu Chemii im. Maxa Plancka w Niemczech oraz University of Witwatersrand w RPA. Badania izotopów azotu zawartych w szkliwie skamieniałych zębów siedmiu australopiteków ujawniły, że nie jedli oni w ogóle mięsa lub spożywali jego minimalne ilości.

Jak stworzyć jabłka giganty
30 czerwca 2010, 21:32Profesor Ambroży Kleks potrafił nadmuchiwać potrawy, żeby wykarmić całą gromadę uczniów. Podobną sztuczkę stosują niektórzy producenci żywności, czy właściciele barów. Matka natura też potrafi powiększać owoce, ale jej metoda jest naturalna, nieoszukana i zaskakująca.

Jęczmień nowym czynnikiem kontrastowym do badań obrazowych
9 lipca 2018, 14:29Poszukując jadalnego czynnika kontrastowego, naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo kupili ponad 200 rodzajów herbaty, czekolady, ziół i innych produktów spożywczych. Ostatecznie okazało się, że do tego celu najlepiej nadają się prażone ziarna jęczmienia. Z pomocą światła lasera można obrazować zarówno gardło, jak i dalsze odcinki układu pokarmowego.

Chiński superkomputer na czele TOP500?
10 czerwca 2013, 16:39Chiński superkomputer prawdopodobnie znowu zajmie czołowe miejsce na TOP500 - liście najpotężniejszych superkomputerów świata. Jack Dongarra, profesor z University of Tennesseee, który prowadzi aktualizowaną dwa razy w roku listę, poinformował, że maszyna Tianhe 2 osiągnęła w teście Linpack 30,65 PFlops

Wiśnie na zaśnięcie
13 lipca 2010, 07:00Codzienne picie soku wiśniowego zmniejsza nasilenie bezsenności i skraca czas bezsilnego liczenia baranów po udaniu się na nocny odpoczynek (Journal of Medicinal Food).

Składnik imbiru pomaga odświeżyć oddech, a przez kwas cytrynowy słone wydaje się mniej słone
31 lipca 2018, 05:17Odpowiedzialny za ostry smak imbiru 6-gingerol stymuluje enzym ze śliny, który rozkłada nieprzyjemnie pachnące związki. Skutkiem jest, oczywiście, odświeżenie oddechu. Kwas cytrynowy zwiększa zaś zawartość jonów sodowych w ślinie, przez co słone pokarmy wydają się mniej słone.